Разкрита е самоличността на извършителя на терористичното нападение в Истанбул, съобщи турската полиция. Установено е, че това е 23-годишната сирийка Ахлам Албашир. Тя е била специалният разузнавателен агент на Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).



При първоначалния разпит жената е казала, че е била обучавана от кюрдски бойци в Сирия и е влязла в Турция от района Африн в Северозападна Сирия, информира още полицията. Държавната телевизия ТРТ излъчи кадри как полицията ескортира жена - главния заподозрян, от апартамент след среднощна акция. Жената с къдрава коса и лилав анцуг с надпис "Ню Йорк" върху него бе заснета как е отвеждана от полицията в полицейския участък.

БГНЕС

При обиска полицията е използвала полицейско куче и е открила пари, злато и муниции. Турските телевизии излъчиха по-рано кадри на човек, който оставя пакет под издигната саксия за цветя в средата на улицата. Показано беше и видео от охранителни камери на жена, както се предполага извършителката, която напуска района, бягайки измежду останалите хора, които вървят спокойно. Припомняме, че в неделя следобед експлозия разтърси оживена търговска улица в Истанбул.

При бомбения атентат загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.