Най-малка се очаква да бъде инфлацията в Малта – 0,7%
През септември годишната инфлация в еврозоната е била 3.4 %, сочат данни на Евростат

Икономистите са очаквали стойности от порядъка на 3,3%. През август показателите бяха 3%. Така инфлацията в еврозоната достигна своя максимум за 13 години, отбелязва агенция ДПА. През септември 2008 потребителските цени нараснаха с 3.6 % на годишна база.

В отделните държави от еврозоната годишната инфлация е била по-висока. В Естония показателите за септември са били 6,4%, в Литва – 6,3%, в Словакия – 5,1%, а в Германия – 4,1%.

Най-малка се очаква да бъде инфлацията в Малта – 0,7%.

Цената на газа в Европа счупи исторически рекорд


Най-съществено в еврозоната през годината са се увеличили цените на енергоносителите – със 17,4%. Цените на промишлените стоки за този период са се увеличили с 2,1%, както и хранителните продукти. В областта на услугите годишната инфлация през септември е била 1,7%, като също отбелязва ръст в сравнение с август (1,1%).

Базовата инфлация за годината, без да се отчитат енергията и храните, възлиза на 1,9%. Много икономисти я смятат за по-надежден показател поради тенденцията към по-малко колебания.

Изследване: Икономическата свобода в България е в застой

Европейската централна банка (ЕЦБ) се стреми към 2% инфлация в средносрочен план. Институтът смята, че нарастването на инфлацията е временно и го свързва с последиците от коронавирусната криза.
 
БГНЕС