/ iStock/Getty Images
Индия ще достави 50 хиляди тона пшеница в Афганистан през територията на Пакистан в началото на следващия месец, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Аадж Так".

По информация на индийската медия Делхи и Исламабад по дипломатически канали са съгласували окончателно въпроса как индийската пшеница да бъде доставена в Кабул през пакистанска територия.

Преговорите между Индия и Пакистан за транзита на индийската пшеница се водят от 19 октомври. През ноември миналата година министърът на външните работи в съставеното от талибаните правителство на Афганистан Амир Хан Мутаки призова Пакистан да разреши доставката през своя територия на хуманитарна помощ от Индия.

Страните са се договорили афганистански камиони, наети от агенцията на ООН Световна програма по прехраната, да доставят пшеницата от Индия през територията на Пакистан. 1200 тежкотоварни превозни средства ще са необходими за операцията, която може да продължи един месец.

По-рано Пакистан настояваше пшеницата да бъде транспортирана от пакистански камиони под флага на ООН. Индия не се съгласи и настоя да транспортира пшеницата със свои или афганистански камиони, като каза, че пакистанското правителство не трябва да поставя никакви условия за доставката на хуманитарна помощ.

В свой коментар на разрешението за транзит на индийска пшеница за Афганистан, пакистанското министерство на външните работи заяви, че решението не бива да служи като прецедент за бъдещи доставки, тъй като Пакистан забранява използването на своята територия за индийско-афганистанска търговия в бъдеще.
БТА