/ iStock/Getty Images
Норвегия покани талибаните на разговори за ситуацията в Афганистан, където твърдолинейните ислямисти се опитват да заздравят управлението си, след като международните сили се изтеглиха през август, предаде ДПА. Преговорите трябва да се проведат от неделя до вторник в Осло, обяви норвежкото правителство днес, въпреки че все още не е ясно дали талибаните са приели поканата.

Талибаните трябва да се срещнат с представители от Норвегия и международната общност. Планирани са и срещи на делегацията с други афганистанци, включително жени лидери, журналисти и защитници на човешките права.

"Това не е легитимация или признаване на талибаните", каза норвежката министърка на външните работи Аникен Хюитфелт. Въпреки това човек трябва да разговаря с хората, които на практика управляват Афганистан, добави тя. Политическата ситуация не трябва да доведе до още по-тежка хуманитарна катастрофа, каза Хюитфелт. Според нея Норвегия е особено загрижена за образованието на момичетата и участието на жените в обществото.

По информация от норвежки медии това ще бъде първата делегация, изпратена от талибаните за преговори в западна страна, откакто те превзеха властта миналата година. Според вестник "Верденс ганг" на срещата ще присъстват и представители от Германия и пратеници от ЕС.

Норвегия често влиза в ролята на посредник в текущи конфликти. Последно тя посредничи за конфликта във Венецуела. Скандинавската страна, която не членува в ЕС, от години поддържа диалог и с талибаните. Норвежка делегация посети Кабул тази седмица за разговори за трудната хуманитарна ситуация в Афганистан.
БТА