/ iStock/Getty Images
Турция ще изпрати с влак хуманитарна помощ на Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание на кабинета, посветено на тази тема.

По думите му "влакът на добротата" ще бъде натоварен със 700 тона храни, дрехи, медицински материали, лекарства. Помощите ще бъдат доставени чрез правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации (АФАД).

Ердоган призова турските граждани, които имат възможност, да се включат в кампания за набиране на помощи за народа на Афганистан.

"В Афганистан около 19 млн. души, от които близо 13 млн. са деца, се нуждаят спешно от хранителни помощи. Активисти от около 10 неправителствени организации се включиха в организирането на "влака на добротата" и с тяхно съдействие ще бъдат раздавани помощите на нуждаещите се в Афганистан. Очаквам, че турските граждани доброволно и според възможностите си ще се включат в кампанията", заяви Ердоган.

Турският президент посочи още, че на заседанието на кабинета е било решено да бъде заделен фонд от 200 млн. турски лири за земеделските стопани, пострадали от наводненията в Анталия, Артвин, Бартън, Кастамону, Мерсин, Мугла, Османие, Ризе, Синоп и Ван. Ердоган припомни, че през изминалата година от правителството са били осигурени помощи в размер на 345 млн. турски лири за пострадалите граждани от пожари и наводнения в различни области.
БТА