/ Gulliver/Getty Images
Риалити звездата Ким Кардашян има армия от фенове по целия свят. Почитателите й е я обичат не само заради яркия й живот и смелите тоалети, но и заради активната й социална дейност. От години тя се опитва се да се бори с несправедливостта на американската съдебна система, насърчава признаването на арменския геноцид и помага на жените предприемачи. Най-пресният случай обаче е спасяването на 130 души от Афганистан.

След смяната на правителството в Кабул стана ясно, че оставането в страната е опасно за жените, особено за спортистките. Спортът за нежния пол вече е забранен, а членовете на националните отбори не правят изключение от новите правила.
Взрив в джамия в Афганистан, има жертви и ранени

"Талибаните преследват жени журналистки, съдии и активистки. В Афганистан има домове за сираци, в които продават сираци за пари. Най-големият проблем е, че афганистанците няма къде да бягат", твърди Ким Кардашиян.

В тази връзка риалити звездата е решила да помогне на афганистанските националките по футбол.

30-те спортистки заедно със семействата си успяват да напуснат страната и се озовават в съседен Пакистан. Но и там изобщо не било безопасно, а общо групата наброявала 130 души.
"Много от тези семейства са напуснали домовете си, когато талибаните завзеха властта. Домовете им са били опожарени. Някои от роднините на момичетата са били убити или затворени, така че за нас беше важно да действаме бързо, за да отведем тези, които избягаха от Афганистан", заяви бившият капитан на националния женски отбор на Афганистан по футбол Халида Хит.

Ким Кардашиян вече не крие новото си гадже (СНИМКИ)

Американският равин и основател на благотворителна организация Моше Маргаретън  помогнал на афганистанците с британски визи, но се обърнал за помощ и към семейство Кардашиян. Ким моментално взела проблема присърце и платила целия полет на групата до САЩ.

„За мен е голяма чест да участвам в мисията за спасяването на афганистанския юношески отбор! Всички момичета имат право да бъдат каквито желаят да станат. Те са пълни със смелост, жалко е, че трябваше да напуснат страната само заради любовта им към спорта", написа Кардашиян в пост в социалните си мрежи.
РИА