Най-малко трима са загиналите, а 15 ранените при взрив в джамия в размирната афганистанска провинция Нангархар, съобщи за АФП служител на болница.

Взривът е станал в района Спин Гхар в източната провинция, която е огнище на активност на групировката "Ислямска държава", откакто талибаните завзеха властта в страната през август.

"Мога да потвърдя за взрив по време на петъчната молитва в джамия в район Спин Гхар. Има пострадали и загинали", заяви пред АФП представител на талибаните. "Досега трима убити и 15 ранени", заяви за АФП лекар от местната болница.

Силни експлозии разтърсиха два града в Афганистан

Според местния жител Атал Шинвари взривът е избухнал около 13:30 ч. местно време.

Афганистанският клон на групировката "Ислямска държава", който се появи за първи път в Нангархар през 2015 г., пое отговорност за поредица от кървави нападения в Афганистан след завръщането на талибаните на власт.

При едно от последните, в началото на ноември, бойци на ИД нахлуха в Националната военна болница в Кабул, при което бяха убити най-малко 19 души и ранени над 50.

По-рано тази година при нападения на ИД срещу две джамии, популярни сред етническото малцинство хазари, бяха убити над 120 души.

Ситуацията в страната остава неспокойна, след като талибаните завзеха властта през август. Междувременно някои доклади сочат, че бивши служители на силите за сигурност са се присъединили към терористичната групировка ИД след падането на подкрепяното от САЩ правителство.

В началото на август талибаните предприеха офанзива срещу афганистанските правителствени войски на фона на изтеглянето на САЩ от страната. На 15 август талибаните влязоха в Кабул, а по-късно обявиха края на продължаващата вече две десетилетия война.
БГНЕС