/ БГНЕС
Милиардерът Илон Мъск е приел поканата на италианския министър-председател Джорджа Мелони да присъства на събитие на нейната дясна политическа партия този уикенд в Рим, предаде Ройтерс.

Във вторник Мъск отговори с "да" на публикация в социалната платформа "Екс", която той притежава, в която се казва, че "както гласят информациите, той е приел" поканата на Мелони. После Мъск добавяше и линк към публикацията за това в италиански вестник.

„Хамас“ покани Илон Мъск в Газа

В статията от вестник "Фато Куотидиано" се казва, че Мъск ще бъде гост на "Атрею", четиридневен фестивал, който започва в четвъртък, който се организира от партията на Мелони "Италиански братя". Фестивалът по традиция се организира от 1998 г. от десни италиански младежки движения и носи името на герой от романа "Приказка без край" на Михаел Енде.

Акаунтът на "Атрею" в "Екс" отделно  потвърди присъствието на Мъск, като заяви, че той е "мистериозният" гост, споменат в предишен пост, и добави, че той ще дойде в събота.

През юни Мъск посети Рим и тогава се срещна с Мелони. След тази среща той заяви пред обществената телевизия РАИ, че е обсъдил с нея възможните средства за справяне с италианската демографската криза и рисковете, свързани с изкуствения интелект (ИИ).

На тазгодишното издание на "Атрею", което ще се проведе в древния римски замък Сант'Анджело близо до Ватикана, един от другите забележителни гости ще бъде испанският крайно десен опозиционен лидер Сантяго Абаскал.
 
Пламен Йотински/БТА