/ БГНЕС
„Хамас“ покани Илон Мъск в Газа, за да види опустошението на палестинската територия, подложена на израелски нападения, след като високотехнологичният милиардер придружи Бенямин Нетаняху, за да инспектира кибуц, станал мишена на атаките на „Хамас“.

"Каним го да посети Газа, за да види мащабите на кланетата и разрушенията, извършени срещу народа в Газа, в съответствие със стандартите за обективност и достоверност", заяви Осама Хамдан, високопоставен служител на Хамас, на пресконференция в Бейрут във вторник.

Появата на Мъск заедно с израелския министър-председател в Кфар Аза, кибуц на 2 мили от границата с Газа, където повече от 50 души бяха убити от нападатели на Хамас, също предизвика критики от страна на израелците.

Илон Мъск се срещна с Нетаняху в Израел

На 15 ноември основателят на компанията за електрически автомобили "Тесла" и собственик на платформата за социални медии X, известна преди като "Туитър", публикува и подкрепи публикация, в която обвинява евреите в "омраза към белите", а на следващия ден подкрепи публикация, в която се казва "На всеки е позволено да се гордее с расата си, с изключение на белите хора".

Ретуитовете не бяха споменати при посещението на Мъск в Кфар Аза, а вместо това магнатът направи забележки, в които се съгласи с представянето на Нетаняху за войната срещу Хамас.

"Тези, които имат намерение да убиват, трябва да бъдат неутрализирани", каза той. "Трябва да се спре пропагандата, която обучава хората да бъдат убийци в бъдеще. И след това, да се направи Газа просперираща. И ако това се случи, мисля, че ще има добро бъдеще".

Посещението на Мъск в Израел се състоя по време на паузата в израелската военна кампания, за да може Хамас да освободи заложниците, а Израел да освободи палестинските затворници от своите затвори, но Нетаняху се зарече, че Израел ще възобнови операциите веднага след като временното прекратяване на огъня приключи.

Ръководените от Хамас власти оценяват броя на загиналите сред жителите на Газа на повече от 14 000 души.

Джо Байдън до голяма степен подкрепяше Израел във военната му кампания и САЩ помогнаха за попълване на израелските запаси от оръжия и боеприпаси, но напоследък администрацията му изрази безпокойство от високия брой жертви сред цивилното население в Газа и призова Израел да промени тактиката си, преди да пренесе войната в южната част на Газа.
БГНЕС