"Хамас" започна да предава още израелски заложници на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), съобщи палестински служител, на петия ден от удълженото шестдневно примирие във войната в Газа.

Служителят не даде повече подробности, но израелските военни, позовавайки се на информация от МКЧК, заявиха, че 12 заложници са на път към израелска територия - 10 израелци и двама чуждестранни граждани.

Говорител на външното министерство на Катар, който е посредник в конфликта, заяви, че сред освободените израелски заложници има девет жени и един непълнолетен.
Според Клуба на палестинските затворници, полуофициална организация, се очаква по-късно във вторник Израел в замяна да освободи 30 палестински затворници от израелските затвори - 15 жени и 15 мъже.

Египет иска примирието между „Хамас“ и Израел да се превърне в дълготрайно спиране на огъня

Ако това се потвърди, общият брой на заложниците, освободени от Хамас от началото на примирието миналия петък, ще стане 81, включително 60 израелци - всички жени и деца - и 21 чужденци, предимно тайландски селскостопански работници.

Заложниците бяха сред около 240 души, заловени от въоръжените лица на Хамас по време на нахлуването им в южната част на Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Преди действията във вторник Израел освободи 150 затворници.
БГНЕС