Египет иска хуманитарното примирие между "Хамас" и Израел да се превърне в дълготрайно спиране на огъня, заяви директорът на египетската Държавна информационна служба Дия Рашуан, цитиран от в. "Ал Ахрам".

Още една цел е в размяната на държаните от ислямисткото движение израелски заложници да бъдат включени други категории палестинци, държани в израелски затвори.

В понеделник хуманитарното примирие беше удължено с два дни с посредничеството на Египет и Катар. Новата сделка предвижда освобождаване на десетима заложници от ивицата Газа срещу тридесет палестинци от затвори в Израел. Спирането на огъня позволява и доставката на по-големи количества лекарства, медицински материали, храна и гориво в поставения под обсада анклав. 

Телевизия "Ал Кахера нюз" информира, че египетска делегация от службите за сигурност посреща израелските заложници на граничния пункт "Рафах", за да ги предаде на израелската страна. Според израелски анализатори решението на Тел Авив заложниците да бъдат предавани чрез Египет, а не директно на Израел, има за цел да изтъкне ролята на Кайро за сметка на Доха заради отдавна съществуващите опасения, че Катар е в твърде близки отношения с "Хамас" и Иран.
Екатерина Антонова/БТА