/ БТА
Започна петият ден от временното спиране на огъня в ивицата Газа, като групировката "Хамас" обеща да освободи още цивилни заложници, а Израел е подложен на все по-голям натиск да пази живота палестинските цивилни след подновяването на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни в конфликта се съгласиха да удължат срока на примирието до четвъртък, като за това време са планирани две размени на заложници, държани от "Хамас", срещу палестинци, хвърлени в израелски затвори. Израел обаче многократно се зарече, че ще продължи войната с "пълна сила", след като се увери, че няма да бъдат освобождавани повече заложници съгласно настоящите договорки, отбелязва АП.  

По-късно тази седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети региона за трети път от началото на военните действия, като се очаква, че той ще настоява за удължаване на примирието и за освобождаването на още заложници.

„Хамас“ освободи трета група заложници в Газа в рамките на споразумението за примирие

Американското външно ведомство заяви, че Блинкън ще обсъди усилията за "предпазване на живота на цивилните по време на израелските операции в Газа". Освен това той ще работи за ускоряването доставките на хуманитарна помощ за палестинския анклав. Вашингтон - основният съюзник на Тел Авив, обеща непоклатима подкрепа за израелската офанзива в Газа, но същевременно Блинкън каза, че са били убити "твърде много палестинци". 

"Хамас" и други ислямистки бойци все още държат за заложници около 160 души от общо 240 отвлечени при нападението срещу Южен Израел, което предизвика войната. Този брой е достатъчен, за да може спирането на огъня да се удължи с още две седмици при условията, които бяха договорени с посредничеството на Катар, Египет и САЩ. "Хамас" обаче вероятно ще има много по-големи искания за освобождаването на пленени военнослужещи.   

Израел казва, че при всички положения е решен да поднови войната, която се очерта като най-смъртоносния израелско-палестински конфликт от десетилетия насам. Тел Авив обвинява "Хамас" за нарастващия брой жертви с аргумента, че групировката използва цивилните като жив щит.  

Израел се зарече, че ще сложи край управлението на "Хамас" в Газа, което продължава от 16 години, и че ще разбие военния капацитет на групировката. Това почти със сигурност ще наложи разширяването на сухопътната офанзива. След опустошаването на жилищни райони в северната част на анклава израелските войски ще трябва да продължат на юг, където стотици хиляди разселени палестинци са настанени в препълнени приюти на ООН. 

Вчера "Хамас" освободи още 11 жени и деца. Това беше четвъртата размяна на заложници и затворници, откакто примирието влезе в сила в петък насам. Израел от своя страна освободи от затворите си 33-ма палестинци.
При вчерашната размяна броят на освободените заложници, държани от "Хамас", достигна 70, като 51 от тях са палестинци, а 19 са граждани на други държави. Същевременно освободените от израелски затвори палестинци вече са общо 150. Израел заяви, че ще удължава срока на примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници.
 
Николай Велев/БТА