/ Guliver/Getty Images
Бойци на Хамас освободиха в събота втора група от 13 израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Размяната на заложници срещу затворници беше отложена с часове в инфарктна обстановка, след като Хамас обвини Израел, че е нарушил задълженията си по споразумението, сключено като част от четиридневно прекратяване на огъня.

След намесата на катарски и египетски посредници и уверения от страна на Израел, Хамас се съгласи да освободи 13 израелци и четирима тайландски заложници късно през нощта.

„Хамас“ внезапно отложи втория кръг от освобождаването на заложници

Израел на свой ред освободи 39 палестински затворници.

Микробуси на Червения кръст превозиха заложниците през египетския граничен пункт Рафах преди прехвърлянето им в Израел.

Обратно у дома

Сред освободените израелци е 21-годишната Мая Регев, отвлечена от Хамас при тяхното смъртоносно нападение на 7 октомври срещу фестивалът Supernova.
Мая Регев и нейният 18-годишен брат Итай, който също беше отвлеччен от Хамас по време на фестивала, по-късно бяха показани вързани в задната част на пикап във видео, публикувано в социалните медии.

„Толкова съм развълнувана и щастлива, че Мая вече е на път към нас. Въпреки това сърцето ми е раздвоено, защото синът ми Итай все още е в плен на Хамас в Газа“, каза майка им Мирит в изявление, разпространено от семействата на заложниците, предаде АФП.

Семейството на освободената деветгодишна заложница Емили Хенд каза, че са "изключително щастливи" да я прегърнат отново. „Не можем да намерим думите, за да опишем емоциите си след 50 дни."

Израелските власти обявиха, че на свой ред са освободили 39 палестински затворници, включително 38-годишният Исра Джабис, осъден на 11 години затвор за детониране на газова бутилка на контролно-пропускателен пункт през 2015 г.

Предаването на заложниците от Хамас дойде часове по-късно от очакваното, след като екстремистите заявиха, че Израел избира кои от затворниците да пусне и не позволява хуманитарната помощ да достигне до цивилни в Северна Газа.

Терористичната организация по-късно съобщи, че е "отговорила положително" на египетските и катарските посредници, след като те са предали обещанието от страна на Израел да "изпълни всички условия по споразумението".

Преди ден Хамас освободи първата група 13 израелци, всичките жени и деца. Десет тайландци и един филипинец също бяха неочаквано освободени от Хамас. Израел на свой ред освободи 39 палестински жени и деца от своите затвори съгласно споразумение, което налага размяна в съотношение три към едно.

Хуманитарна помощ

Паузата на боевете в Газа отвори пътя за повече помощ за палестинците, тъй като Израел е поставил Газа под почти пълна обсада.

Общо 61 камиона доставиха храна, вода и хуманитарна помощ през "хуманитарни проходи" до северната част на Газа, съобщи службата по хуманитарни въпроси на ООН.

Други 187 камиона с жизненоважни доставки са били изпратени отделно на хуманитарни организации, работещи в ивицата Газа, се казва в съобщението.

Египет заяви, че е получил положителна обратна връзка и от двете страни относно идеята за удължаване на примирието с ден-два и освобождаване на повече заложници и затворници.
БГНЕС