Илон Мъск
Илон Мъск / Gulliver/Getty Images
Илон Мъск се срещна с Бенямин Нетаняху. Собственикът на X обиколи местата, където на 7 октомври Хамас извърши нападение срещу Израел, съобщи Deadline.

Израелският министър-председател е присъствал на обиколка на израелски кибуц, опустошен от нападението на 7 октомври, заедно с Мъск, преди Мъск да изслуша информация от ръководител на местния съвет и представител на израелските сили за отбрана за кланетата в кибуца Кфар Аза.

По време на обиколката си в Израел Мъск ще се срещне и с израелския президент Исаак Херцог, както и с други израелци, чиито роднини са били задържани от Хамас в Газа.
 
Кабинетът на Херцог обяви срещата, като добави: "По време на срещата президентът ще подчертае необходимостта от действия за борба с нарастващия антисемитизъм онлайн."

Този ход идва в интересен момент за отношенията на Мъск с еврейската общност. Собственикът на X наскоро сподели публикация на потребител, който написа: "Еврейските общности прокарват точно същия вид диалектическа омраза срещу белите, която те твърдят, че искат хората да спрат да използват срещу тях."
 

Впоследствие множество големи марки изтеглиха рекламите си от X, включително такива като Disney и Paramount, а Мъск подаде съдебен иск.
Мъск се срещна с Нетаняху преди атаките, когато премиерът посети съоръжение на Tesla по време на обиколка в САЩ, която включваше и среща с Джо Байдън.

Посещението на Мъск в Израел е свързано със знаменателен уикенд, след като първата група заложници беше освободена от Газа шест седмици след като бяха взети, в замяна на пауза в бойните действия и връщане на палестинските затворници в обратната посока. Последната група заложници, която ще бъде освободена по силата на първоначалното споразумение между Израел и Хамас, се очаква да излезе от Газа по-късно днес, като Хамас заяви, че се стреми да удължи настоящата четиридневна пауза в боевете и да увеличи броя на освободените заложници.

 
БГНЕС