Идентифицирани са американските войници, изгорили Корана в Афганистан
Идентифицирани са американските войници, изгорили Корана в Афганистан / снимка: Reuters

Американски военни следователи са идентифицирали петима войници, отговорни за изгарянето на екземпляри на Корана в американската военна база Баграм в Афганистан, съобщи Франс прес, като се позова на в. "Вашингтон пост".

Инцидентът на 21 февруари предизвика вълна от насилие и антиамерикански протести в Афганистан.

Според разследващите войниците, които изгорили книгите, ги иззели от затвора на територията на базата, след като в тях били открили екстремистки послания.

Американски представители вече заявиха, че книгите служели за предаване на тайни послания между афганистанските затворници в Баграм.

Книгите били оставени в една от канцелариите за съхранение, но там били объркани с бракувани книги, предвидени за унищожаване, и така попаднали на сметището в базата, където били изгорени, пише в. "Вашингтон пост".

Според военни представители, цитирани от вестника, идентифицираните петима войници са били наказани. Техните имена няма да бъдат разгласявани.

Последиците за тях ще бъдат сериозни, може да бъдат понижени в чин, но няма да бъдат обект на открит процес, както някои искаха, пише изданието, цитирано от БТА.

По-рано съвет на религиозните старейшини, смятани за приближени до президента на Афганистан Хамид Карзай, поискаха открит процес за виновниците.

Докладът от разследването на инцидента ще бъде публикуван през следващите дни.