/ Guliver/Getty Images
Япония отбелязва днес осмата годишнина от земетресението и цунамито, довели до ядрената катастрофа във Фукушима, най-тежката след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.

2011 г.: Мощен трус в Япония, 10-метрово цунами удари крайбрежието

В Токио и североизточната част на страната ще бъдат проведени паметни служби за 18 500 души, загинали вследствие на цунамито, предизвикано от земетресението с магнитуд 9 на 11 март 2011 г. Премиерът Шиндзо Абе ще присъства на церемония в столицата заедно с принц Акишино, принцеса Кико и опечалени членове на семейства на жертви и оцелели от бедствието.

При катастрофата се стопиха три от шестте реактора на атомната електроцентрала "Фукушима дайичи", при което в околната среда бяха изхвърлени радиоактивни вещества. Стотици хиляди напуснаха домовете си поради страх от радиацията и възможна ядрена експлозия.

Робот проверява радиоактивното гориво в АЕЦ „Фукушима“

Две години по-късно правителството отмени заповедите за евакуация на много градове около централата, намираща се на 230 км североизточно от Токио, защото работата по обеззаразяването беше приключена. Според критиците обаче тя е била неефективна. Десетки хиляди жители, особено майки, деца и младежи, все още не са се върнали в родните си места поради малката възможност да си намерят работа и опасенията от радиационно замърсяване.

ГАЛЕРИЯ: ФУКУШИМА - СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА

Япония има 39 ядрени реактори, 9 от които работят и в момента въпреки обществените страхове, свързани с ядрената енергетика.
БТА