8,9 по Рихтер в Япония, 10-метрово цунами удари крайбрежието
8,9 по Рихтер в Япония, 10-метрово цунами удари крайбрежието / снимки: Reuters
Чавдар Градинарски, българският консул в Токио
39342
Чавдар Градинарски, българският консул в Токио
Чавдар Градинарски, българският консул в Токио
  • Чавдар Градинарски, българският консул в Токио
  • Чавдар Градинарски, българският консул в Токио

Североизточното крайбрежие на Япония беше ударено от земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер. Приливна вълна с височина 10 метра удари част от крайбрежните територии. Обявена е тревога за опасност от вълни цунами в голяма част от Тихия океан.

300 военни самолета и 40 кораба ще участват в издирвателно-спасителната операция в североизточната част на Япония, съобщи началникът на Обединения щаб на японските сили за самоотбрана генерал Реичи Орики, предаде ИТАР-ТАСС.

Японската полиция съобщи, че между 200 и 300 мъртви тела са намерени в Сендай, най-близкия голям град до епицентъра на земетресението с магнитуд 8,9, последвано от неколкометрово цунами и над 50 вторични труса, предаде АП. Преди това полицейски данни сочеха, че най-малко 60 са загиналите и 56 са безследно изчезналите. Заради опустошителната сила на земетресението и последвалите го високи приливни вълни властите очакват, че броят на жертвите ще бъде по-голям. Няма сведения за съдбата на стотина души, озовали се по време на бедствието на кораб в открито море. ИТАР-ТАСС съобщава, че в префектура Мияги, която е близо до епицентъра, е изчезнал и един влак. Железопътните власти не знаят къде се намира композицията, нито колко хора превозва.

По данни на българското външно министерство в Япония живеят около 600 българи, като се смята, че около 200 от тях живеят в столицата. В посолството ни в Токио няма данни за пострадали сънародници. Общественият транспорт в японската столица е спрян, но в града няма паника - каза за Дарик консулът ни в Токио Чавдар Градинарски. Сградата на посолството ни не е пострадала от силното земетресение.

„По сградата на нашето посолство няма повреди. Задвижен беше планът за действие в такива ситуации, действията бяха предприети. Няма повреди, няма пукнатини. Най-важното е, че към момента ние нямаме сведения за пострадали български граждани. Имаше едно-две обаждания, насочваме хората. От японците е създадена форма на организация за пренощуване, за изчакване на директната опасност да отмине", обясни Градинарски.

Основния удар на труса с магнитуд 8,9 са понесли префектурите по североизточното крайбрежие на главния остров Хоншу - Ивате, Фукушима, Ибараки, Точиги и Чиба. След първия силен трус, чийто епицентър е бил на дълбочина от 10 км под морското дъно и на около 130 км от източното крайбрежие, са последвали повече от 30 подземни труса с не по-малка сила.

Образува се цунами високо до десет метра. В префектура Фукушима вълната нахлу на пет километра навътре в сушата. Най-силно пострада град Сендай, където приливната вълна погълна цял жилищен квартал и бе напълно залято международно летище.

Разположената в Мияги АЕЦ "Онагава" бе спряна след като в нея избухна пожар. Тревога бе обявена и в АЕЦ "Фукушима". Няма данни за изтичане на радиация.

След земния трус пожари избухнаха в заводите на "Нисан" в префектура Фукушима и в Точиги. Единият пожар е загасен, борбата с другия продължава, пише БТА. Силен пожар избухна и в град Кесенума, префектура Мияги.

"Нисан" временно затвори двата си засегнати завода, спират работа и други промишлени предприятия, в това число и една от фабриките на "Тойота".

Пожар избухна и в металургичен комбинат близо до столицата Токио.

89 по Рихтер в Япония 10метрово цунами удари крайбрежието
netinfo

89 по Рихтер в Япония 10метрово цунами удари крайбрежието
netinfo

В Токио има ранени и разрушения. Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците.

Рухнала е зала в центъра, под отломките има хора. За известно време в Токио бяха прекъснати мобилните комуникации. На много места спря електричеството.

Земята под Япония продължава да се люлее, разказа по-рано читателка на DarikNews.bg от Токио. Стана ми лошо, тъй като земята продължава да люлее вече часове. Като че ли пътувам по океана с малко корабче, каза тя.

В офиса, в който работи в японската столица, земетресението се е усетило като със сила пет по Рихтер. Движещите шкафове за книгите зад мен се люлееха ту на ляво, ту на дясно, допълва жената.

Тичах до магазините, за да купя вода и храна, тъй като има вероятност поради земетресението да не мога да се върна у дома, а доставката на хранителните стоки
може да не се възстанови скоро. Там вече имаше голяма опашка от хората, които правеха същото като мен, допълни тя.

Наблюдаваме по телевизията големи пожари и вълни цунами, които поглъщат градчетата и селищата по крайбрежието. Чувам сигналите на линейките и пожарните коли, каза тя и допълни, че това е най-голямото земетресение, което е преживявала досега.

 

Гледайте на живо какво се случва в Япония ТУК

 

89 по Рихтер в Япония 10метрово цунами удари крайбрежието
netinfo

Вижте още разкази на очевидци ТУК

В пострадалите префектури бе спрян железопътният транспорт, на гарите се струпаха много хора.

Премиерът Наото Кан призова японците да запазят спокойствие и да проявят дух на сътрудничество, за да сведат до минимум щетите от бедствието.

Няколко часа след първото земетресение с магнитуд 8,9, са последвали над 30 вторични труса със сила от 4,1 до 7,1, съобщи геофизичният институт на САЩ. Те са регистрирани на обширна територия, на дълбочина от 20 до 40 км под тихоокеанското дъно.

89 по Рихтер в Япония 10метрово цунами удари крайбрежието
netinfo

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи по-рано за първите трусове - в 06:06 часа североизточното крайбрежие на Япония е разлюляно от трус със сила 6,3, в 06:15 - нов трус със сила 6,9, в 06:25 - 7,3 по Рихтер, в 06:48 - 6,2 по Рихтер, пет минути по-късно - силата на труса е 6,3. В 07:11 часа земетресението отслабва до 5,4 по Рихтер.

89 по Рихтер в Япония 10метрово цунами удари крайбрежието
netinfo

Вълните цунами, предизвикани от мощното земетресение в Япония, достигнаха Хавайските острови, съобщи Асошиейтед прес. Засега няма данни за значителни щети. Вълните, достигнали островите Оаху и Кауай, са били високи около метър. Властите предупредиха, че нови и по-високи вълни може да залеят бреговете.

Поради отдалечеността си от епицентъра на земетресението островите успяха да се подготвят за вълните цунами. При пристигането им пътищата и плажовете бяха празни. Плажовете на главния град Хонолулу и курорта Уакики на остров Оаху бяха залети от придошлата вода, а вълните прехвърлиха вълнолома в Уакики, но не достигнаха до хотелите.

По-рано предупреждение за опасност от цунами беше издадено за повечето територии в района на Тихия океан, от Източна Азия до Южна и Северна Америка, след като мощното земетресение с магнитуд 8,9, разтърси Япония.

Няколко часа след силното земетресение, разтърсило североизточната част на Япония и предизвикало вълни цунами, започна да изригва един от най-активните вулкани в Индонезия - Карангетанг, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на индийската телевизия Ен Ди Ти Ви.

Започнала е евакуация на живеещите в подножието на вулкана, засега не се съобщава за разрушения или пострадали.

Вулканът Карангетанг е висок 1784 метра и се намира на остров Сиау.


Най-силните земетресения по света

След като дълго време трусовете бяха измервани по скалата на Рихтер, сега силата им се измерва по скалата на магнитуда на момента, в която важна е енергията, освободена от труса, припомня Франс прес и предлага справка за най-мощните земетресения в света през последните 100 години, степенувани по сила:

1960 г. Чили - земетресение с магнитуд 9,5, последвано от опустошително цунами, засегна няколко страни по бреговете на Тихия океан, причини смъртта на 5700 души в Чили, на 61 души в Хавай и на 130 души в Япония.

1964 г. Аляска, САЩ - трус с магнитуд 9,2 близо до протока Принц Уилям, последван от цунами, отне живота на 100 души.

2004 г. Индонезия - земетресение с магнитуд 9,1 край остров Суматра предизвика на 26 декември опустошително цунами, което порази десетина съседни страни, пише БТА. 270 000 души загинаха или изчезнаха безследно.

1952 г. СССР - трус с магнитуд 9 на полуостров Камчатка предизвика катастрофално цунами, което се усети чак в Чили и Перу. Загинаха над 2300 души.

1906 г. Еквадор, Колумбия - трус с магнитуд 8,8 край бреговете на двете страни предизвика цунами, което уби хиляда души.

2010 г. Чили - земетресение с магнитуд 8,8 и последвало го цунами засегнаха централната и южната част на страна и отнеха живота на 523 души.

1965 г. Аляска, САЩ - земетресение с магнитуд 8,7, последвано от цунами, засегна Алеутските острови.

2005 г. Индонезия - земетресение с магнитуд 8,6 близо до остров Ниас, край остров Суматра, отне живота на 900 души и рани 6000 души.

1957 г. Аляска, САЩ - земетресение със сила 8,6 порази островите Андреаноф и предизвика голямо цунами.

2008 г. Китай - земетресение с магнитуд от 8-ма степен в югозападната китайска провинция Съчуан отне живота на близо 70 000 души, а близо 20 000 изчезнаха безследно.

2010 г. Хаити - земетресение с магнитуд от 7-ма степен причини смъртта на между 250 000 и 300 000 души. Ранени бяха над 300 000 души. Над 1 милион души останаха без покрив.

2010 г. Китай - земетресение с магнитуд 6,9 разтърси отдалечената провинция Цзинхай, в северозападната част на страната, и уби над 2000 души. 80 изчезнаха безследно.