/ Gulliver/Getty Images
Робот ще се опита да провери радиоактивното гориво в японската АЕЦ „Фукушима“ в рамките на сложната операция по преодоляване на последствията от ядрената авария през 2011 г.
 
2011 г.: Мощен трус в Япония, 10-метрово цунами удари крайбрежието

Целта на проверката е преценка на статуса на ядреното гориво, включително и дали то е достатъчно стабилно за да бъде преместено или ще започне да се рони при контакт.
„Операцията започна в 7.00 ч. сутринта местно време и ще продължи около 5 часа. До момента няма проблеми с нея“, заяви говорител на оператора TEPCO за АФП.

Guliver/Getty Images

Нуждаете се от повече адреналин - време е за ядрен туризъм

Операцията се извършва във втори реактор, един от трите, които се стопиха след силното земетресение и последвалото цунами през март 2011 г.
 
Роботи вече успяха да влязат в реактора, което позволи на експертите да оценят визуално ситуацията, но днешният тест ще бъде първият за преценка на стабилността на радиоактивния материал. Премахването му се смята за най-трудната част от операцията по преодоляване на бедствието - най-сериозната ядрена авария след тази в Чернобил.
 

ГАЛЕРИЯ: ФУКУШИМА - СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА

Очаква се премахването на горивото да започне най-рано през 2021 г., а ТЕРСО има да реша голям брой други проблеми, включително какво да направи с големите количества радиоактивна вода, намираща се в контейнерите в АЕЦ-а.

Guliver/Getty Images

Япония си спомня катастрофалния трус (СНИМКИ)

При земетресението и цунамито през март 2011 г. загинаха 18 000 души. Стотици хиляди бяха евакуирани заради опасността от радиация. Японските власти полагат усилия да възстановят района, който се намира на около 240 км северно от Токио, въпреки че местата в непосредствена близост до АЕЦ-а остават необитаеми заради радиацията.
БГНЕС