Русия
Русия / iStock/Getty Images
Япония официално отмени търговския статут на Русия на "най-облагодетелствана нация" заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Токио затяга санкциите си срещу Москва след разкритията, че руската армия е извършила редица зверства срещу цивилни в Украйна. 

Отменянето на търговския статут на "най-облагодетелствана нация" е поредното действие на Япония срещу Русия и е част от санкции, които премиерът Фумио Кишида обяви миналия месец. Списъкът включва и решение за изгонването на осем руски дипломати и търговски представители.

Отнемането на търговския статут засяга митата на всички руски стоки. 

Дежа вю: Руският огън в Украйна и Афганистан изстуди международните отношения

Днешното решение на японския парламент включва и промени в закон за международната търговия, които предотвратяват възможността за прехвърляне на виртуална валута, притежавана от хора, чиито активи са замразени.

Япония започва да играе по-значима роля в международните усилия срещу Русия, които са свързани с опасениятаот въздействието на инвазията в Украйна  в Източна Азия – регион, където Китай проявява все по-сериозна военна активност, отбелязва Асошиейтед прес.          

Япония замрази активите на стотици руски граждани и групи и забрани новите инвестиции и търговията, включително и износа на стоки, които може да бъдат използвани за военни цели. Тя освен това каза, че планира постепенно да спре вноса на руски въглища, припомня агенцията.

Днес осемте руски дипломати, които Япония реши на 8 април да експулсира, бяха видени да напускат руското посолство в Токио с автобус към летище "Ханеда". 

Русия предприе ответни действия срещу Япония, като неотдавна обяви, че прекратява двустранните преговори за мирен договор, който да включва и въпроса за контролираните от Русия Курилски острови, които бившият Съветски съюз отне от Япония в края на Втората световна война.
БТА