Това се случва в контекста на засилването на влиянието на Китай в Индийско-Тихоокеански регион
Япония и Австралия подписаха днес "исторически договор", който засилва сътрудничеството им в сферата на отбраната и според тях ще е принос към регионалната стабилност в момент, когато Китай разширява своето военно и икономическо влияние, предаде Франс прес.

Австралийският премиер Скот Морисън не спомена Пекин в изявление, разпространено преди подписването, но договорът е смятан за нов ключов етап от укрепването на връзките между Канбера и Токио в контекста на китайските амбиции в Индийско-Тихоокеанския регион.

Преди видеоконференция с японския си колега Фумио Кишида Морисън нарече днес споразумението "потвърждение за ангажимента на двете нации да работят съвместно в отговор на общите предизвикателства за стратегическата сигурност, които срещаме, и да допринасят за един сигурен и стабилен Индийско-Тихоокеански регион".

Австралия и Япония ще подпишат исторически договор в сферата на сигурността

"Този исторически договор ще осигури за пръв път ясна рамка за засилена оперативна съвместимост и сътрудничество между нашите две сили", заяви Морисън.

Партньорството отразява "общите ни ценности, нашия ангажимент в полза на демокрацията и човешките права и общите ни интереси в един свободен, открит и устойчив Индийско-Тихоокеански регион", добави той.

Заедно със САЩ и Индия Япония и Австралия вече образуват неформалната група "Куад" (QUAD), която полага през последните години усилия да действа сплотено срещу предполагаемите от нея заплахи от страна на Китай за жизненоважните морски пътища в Тихия океан.
 


Запитан за японско-австралийския договор, говорителят на китайската дипломация Ван Вънбин заяви вчера, че "междудържавните обмени и сътрудничество би трябвало да съдействат за засилване на взаимното разбирателство и доверие между страните от региона, а не да вземат на прицел или да подкопават интересите на някоя трета страна".

Според анализатора Али Уайн от "Юрейша груп" договорът може да засили способността на Токио и Канбера да участват в съвместни военни учения в Япония заедно със САЩ.
 
БТА