Скот Морисън
Скот Морисън / БГНЕС
Австралия и Япония утре ще подпишат договор, с който ще подсилят сътрудничеството си в сферата на отбраната и сигурността, предаде Асошиейтед прес. Този ход беше приветстван като "исторически", но може да предизвика гнева на Китай, отбелязва агенцията.

Премиерите на Австралия и Япония - Скот Морисън и Фумио Кишида - ще проведат виртуална среща, на която ще подпишат договора, за който Морисън каза че "ще подкрепи по-комплексна и по-практическа работа между австралийските отбранителни сили и японските сили за самоотбрана".

"Австралия и Япония са най-близки приятели", допълни Морисън. "Нашето специално стратегическо партньорство е по-силно от когато и да било и отразява нашите споделени ценности, ангажимента ни към демокрацията и човешките права и общите ни интереси за свободен, отворен и устойчив Индо-Тихоокеански регион", каза още австралийският премиер.

Макрон: Знам, че австралийският премиер ме излъга

През септември Австралия подписа със САЩ и Великобритания договор за тристранно сътрудничество в сферата на сигурността, известен като АУКУС. В рамките на този договор партньорите на Австралия й обещаха да й помогнат да придобие подводници с ядрени двигатели.

Сделката разтревожи Китай, който каза, че договорът за тристранно сътрудничество "сериозно подкопава мира и стабилността в региона, засилва надпреварата във въоръжаването и саботира международните усилия за неразпространение на ядрено оръжие".

В разпространена днес позиция Морисън определи последния договор с Япония като исторически и каза, че "той за първи път ще създаде ясна рамка за засилена оперативна съвместимост и сътрудничество между двете страни".

Китай прати рекорден брой военни самолети в зоната за въздушна отбрана на Тайван

"Този договор ще бъде декларация за ангажимента на нашите две държави да работят заедно за посрещането на общте стратегически предизвикателства в сферата на сигурността, пред които се изправяме, и ще допринесе за сигурен и безопасен Индо-Тихоокеански регион", каза Морисън.

САЩ и Австралия заедно с Индия и Япония са членове на Четиристранния диалог за сигурността и Морисън днес заяви, че Австралия ще допринесе за "разширяване на дневния ред" също и на този съюз.
БТА