/ БТА
Хутите обявиха, че са атакували край бреговете на Йемен няколко кораба, предаде Франс прес.

Нападенията са в отговор на израелската военна операция в град Рафах в най-южната част на ивицата Газа, каза свързаната с Иран групировка.
Сред атакуваните плавателни съдове е корабът за насипни товари "Лаакс" (Laax). Собственост на гръцка компания и плаващ под флага на Маршаловите острови, той е бил улучен завчера от три ракети, съобщиха въоръжените сили на САЩ.
Корабът е понесъл щети, но е продължил по пътя си.

Хутите започнаха да атакуват кораби в стратегическия район, през който минава 12 процента от световната търговия, както твърдят, в отговор на военната операция, която Израел предприе в ивицата Газа след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, отбелязва АФП. През декември Съединените щати, близък израелски съюзник, създадоха международни сили за защита на корабоплаването в Червено море, а на следващия месец започнаха заедно с Великобритания да нанасят удари по цели на свързаната с Иран групировка, която контролира големи части от Йемен. Това обаче не спря хутите, които продължават да атакуват плавателни съдове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев/БТА