/ БТА
Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи за "инцидент" на 95 морски мили югоизточно от йеменския пристанищен град Аден.

Според BBC капитан на кораб е подал сигнал, че плавателният съд е бил ударен от ракета.

По-късно стана ясно, че става въпрос за американския карго кораб "Gibraltar Eagle". Той няма значителни щети и ще продължи своето пътуване. Според информацията на военното командване на САЩ той е ударен от балистична ракета, изстреляна от хусите.

Хусите обявиха, че обмислят освобождаването на екипажа на отвлечения „Galaxy Leader“

Междувременно по контролираната от хусите йеменска телевизия Al Masirah отново бе повторено, че бунтовниците няма да атакува търговски кораби, които не са свързани с Израел.

„Навигацията е безопасна в Червено море, Арабско море и протока Баб ал Мандаб, като изключението важи само за израелските кораби или тези, които се насочват към окупирани палестински пристанища“, казва източникът от бунтовническата групировка.

От ноември насам хусите са атакували търговски кораби в Червено море повече от 20 пъти с ракети, дронове, бързи лодки и хеликоптери.  Те твърдят - често невярно - че тези кораби са свързани с Израел.

САЩ нанесоха нови удари в Йемен срещу хусите

Под техен контрол са и два плавателни съда, на които има български екипаж - корабите "Galaxy Leader" и "Руен".