/ iStock/Getty Images
Търговски плавателен съд е бил ударен от "неидентифициран снаряд" край Йемен.

Поражението е предизвикало пожар, който е бил "успешно потушен", а корабът и екипажът са "в безопасност", съобщи Центърът за морските търговски операции на Обединеното кралство UKMTO, предаде АФП.

Корабът е на път към следващото си пристанище.

Агенцията за морска сигурност "Амбри" заяви, че нападнатият плавателен съд е бил петролен танкер, плаващ под панамски флаг, на път за пристанище Ню Мангалор в Индия.

Танкерът е бил регистриран през 2019 г. от британската фирма Union Maritime Ltd. Друг плавателен съд, свързан със същата фирма, преди е бил обект на нападения от страна на хутите.

Подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират голяма част от крайбрежието на Червено море в Йемен, извършиха десетки удари с ракети и дронове по корабоплаването през последните четири месеца - действия, които според тях са в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Хутите се заканиха да атакуват израелски, британски и американски кораби, както и плавателни съдове, пътуващи към израелски пристанища, което наруши трафика по жизненоважния търговски път.

Съединените щати, които ръководят международната коалиция, предназначена да защитава корабоплаването в Червено море, от средата на януари нанасят удари по цели на хутите в Йемен. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
 
БГНЕС