Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са ислямистка въоръжена групировка. Те се възприемат като част от т. нар. "ос на съпротивата" срещу Израел и САЩ.

За войната в ивицата Газа хутите обвиняват единствено Израел, пише Voice of America (VOA).

Въпреки че Йемен е на повече от 3000 километра, хутите изстрелват десетки ракети с голям обсег на действие по Израел от началото на войната между Израел и Хамас. Те са насочени предимно към Ейлат, най-южният град на Израел.

Повечето от ракетите са прихванати от израелските сили за сигурност.

От началото на войната хутите също атакуват и международни кораби в Червено море, дори отвлякоха няколко. Това предизвика скок на цените за превозваните стоки, тъй като много компании са принудени да поемат по-дълъг маршрут, за да избегнат Червено море, предава Voice of America (VOA).

Според анализатори хутите имат няколко цели. Те искат да покажат симпатия към палестинската кауза и да получиш подкрепа не само в Йемен, но и в Близкия изток.

Конфликтът между Израел и хутите може да ескалира и да се стигне до пряка военна конфронтация, твърдят експерти. Освен атаките на иранските проксита срещу Израел, напрежението между самия Иран и Израел също се увеличи, след като предполагаем израелски удар в Дамаск уби високопоставен ирански служител.





 
Voice of America (VOA)