/ IStock
Колумбийски учени заявиха, че така наречените кокаинови хипопотами на Пабло Ескобар се размножават бързо и представляват заплаха за екосистемата, пише Telegraph.

Африканските животни са въведени в Колумбия през 80-те години, когато наркотрафикантът Пабло Ескобар ги вкарва контрабандно в частния си зоопарк. След смъртта на Ескобар правителството поема контрола над неговото имение, а повечето от животните са изведени. Четири хипопотама обаче са оставени в езерцето.

Оттогава техните потомци са се размножили в басейна на река Магдалена. Според експерти в Колумбия сега там живеят от 80 до 100 хипопотама, но до 2040 г. броят им може да нарасне драстично, след което ще бъде невъзможно да се контролира популацията и въздействието им върху околната среда ще стане необратимо.

„Никой не харесва идеята за отстрелване на хипопотами, но трябва да признаем, че никоя друга стратегия няма да проработи“, призна природозащитникът Натали Кастелбланко-Мартинес.

В Африка популацията на хипопотамите се ограничава от периоди на суша и лов на хищници, се казва още в проучване, публикувано в списание Biological Conservation. В басейна на Магдалена, където африканските животни нямат естествени врагове и сухите периоди не са толкова дълги, обаче скоростта на тяхното възпроизводство се увеличава.

Кастелбланко-Мартинес отбелязва още, че урината и изпражненията на хипопотамите увеличават концентрацията на фосфати и азот във водата, а паразитите и болестите, които те носят, могат да се предадат на местната фауна, домашните животни и дори хората.

Освен това хипопотамите могат да атакуват хората. Такъв инцидент се случи например миналата година - хипопотам нападна фермер, ухапа го за крака и го хвърли във въздуха, счупи бедрото му и няколко ребра.

Въпреки това местните жители смятат хипопотамите за неофициален талисман: магазините за сувенири в Пуерто Триунфо продават ключодържатели и тениски с тях, а защитниците на правата на животните се застъпват за тях. Според учените обаче активистите не виждат пълната картина, посочва вестникът.

Природозащитниците от години се опитват да кастрират хипопотамите, но това отнема много време и усилия и има много малко налични ресурси.

Правителственият еколог Дейвид Ечевери Лопес заяви пред изданието, че може да кастрира около един хипопотам годишно, докато популацията им нараства с десет процента годишно.

Според Кастелбланко-Мартинес програмата за кастрация би могла да бъде ефективна, ако служителите намерят достатъчно средства за нея рано, но сега само обстрелът е опция.

Превод и редакция: DarikNews