Около 65 000 души се включиха в шествие в Барселона по случай националния празник на Испания с призив за единство на страната срещу опитите за отцепване, съобщи общинската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Това е най-масовото участие, откакто преди три години полицията започна да води подобна статистика, каза говорител на общинските сили на реда.

Залозите в Испания се вдигат: В кой е по-силната ръка?

Един полицай е леко пострадал, след като се намесил, за да раздели две групи протестиращи, влезли в стълкновение на централния площад, отбеляза говорителят и уточни, че други инциденти не са регистрирани.

столове Барселона
БГНЕС

Испанските власти тръгват към "ядрената опция" в кризата с Каталуния

Две малки групи протестиращи влязоха в сблъсък в центъра на каталунската столица по време на юнионистката демонстрация. Те хвърляха столове едни срещу други, докато не се намеси полицията. Засега не е ясно какво е предизвикало насилието и кои са участниците.

столове Барселона
БГНЕС

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния

Наблизо демонстрация на организации от гражданското общество - противници на отцепническите стремежи на Каталуния, не беше прекъсната.
 
Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Рахой

Отделен протест на около 200 поддръжници на крайната десница и испански националистически организации завърши на хълма Монтжуик с речи и изгаряне на неофициалния флаг, превърнал се в символ на каталунските сепаратисти.
БТА