/ БГНЕС
Испанският министър-председател Мариано Рахой предприе първата стъпка към задействане на член 155 от испанската конституция. Това е така наречената "ядрена опция", позволяваща му да замрази политическата автономия на Каталуния и да вземе областта под пряко управление, предаде Ройтерс.

Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Мариано Рахой

"Кабинетът реши да предяви официално искане към каталунското правителство да потвърди обявило ли е или не независимост", каза в телевизионно обръщение Рахой. "Отговорът на каталунския премиер ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни", заяви още той. Испанският премиер каза, че ще продължи да действа предпазливо и отговорно.

Мадрид размаха пръст на Каталуния, може да й отнеме временно автономията

Отправянето на официалното искане е необходимо за задействане на член 155, макар че конституцията не предвижда никакъв конкретен срок за отговор.
ДПА отбелязва, че Рахой на практика е обявил ултиматум на Каталуния.

Хиляди испанци призоваха за диалог около каталунската криза (ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от каталунските депутати, подкрепящи отделянето, както и от каталунския президент Карлес Пучдемон, за момента е символичен акт.

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния

Това заяви говорителят на регионалното правителство, цитиран от Франс прес. Декларацията трябва да бъде направена от каталунския парламент, а това в случая не е така, обясни говорителят Жорди Турул.

Позицията за испанското правителство

„Подписването беше символичен акт, с който всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", допълни той.
БТА