Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.

Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.

Каталуния
БГНЕС

Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.

Каталуния
БГНЕС

Пучдемон предложи да се изчака "няколко седмици" с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.

В речта си Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство на референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и иска те да постигнат по-добро взаимно разбирателство.
БТА