Вероника Наямбара си спомня нощта, когато 14-годишната ѝ дъщеря изчезва от техния дом в Кения. Момичето е било в училищна ваканция. Хиляди родители в Кения споделят тази съдба на тревожност и неведение – децата са им изчезнали заради отвличания, насилие или при други неизяснени обстоятелства, предаде Voice of America (VOA).

Неправителствената организация Missing Child Kenya обаче се опитва да се бори с този проблем, като използва криминалистични технологии и инструменти, като прави фотороботи на изчезналите деца как биха изглеждали сега. Така се опитват да вдъхнат надежда на обезкуражените родители.

Фондацията също така разпространява снимките по социалните мрежи и канали на различни общности с надеждата, че някои от децата ще бъдат намерени живи.

Над хиляда деца са били намерени чрез организацията от 2016 година насам и те отново са събрани със семействата си. Други 28 деца са били намерени мъртви, други 151, които също са били намерени, са били поети под крилото на държавата.

Според Международния център за изчезнали и експлоатирани деца, конфликтите в държавите разпокъсва все повече семейства и отделя децата от родителите, като увеличава бройката на изчезнали малолетни или непълнолетни лица.
Voice of America (VOA)