Хилари Клинтън се опасява от гражданска война в Сирия
Хилари Клинтън се опасява от гражданска война в Сирия / Reuters

Има голяма вероятност Сирия да изпадне в гражданска война, което може да е по-лошо от външна намеса, каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в Мароко. Коментарът й бе излъчен два дни след като арабски и западни външни министри се срещнаха в Тунис, за да обсъдят сирийската криза и да изразят съжаление от продължаващите кръвопролития.

"Ако се опитате да разиграете всеки възможен сценарий, има много лоши такива, които ние се опитваме да оценим - докато продължаваме да следим нуждата от хуманитарна помощ - опитвайки се да направим всичко възможно в подкрепа на сирийската опозиция. И се опитваме да насърчим демократични промени", каза още Клинтън.

По думите й сирийските войници, които подкрепят президента Башар Асад, петнят своята чест.

Междувременно стана ясно, че Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и Сирийският арабски червен полумесец още не могат да получат достъп до обсадения квартал Баба Амро в град Хомс. Двете организации все още водят преговори със сирийските власти и с опозицията, каза говорителката на МКЧК Карла Хадад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сирийските власти още не са отговорили на молбата за спиране на огъня, за да може да бъдат изведени ранените от Баба Амро, каза Хадад. Червеният кръст бе поискал спиране на огъня за по два часа на ден. "С всеки изминал час положението се влошава. Хората там трябва незабавно да получат помощ", подчерта тя. Представителката на МКЧК не обясни какъв е проблемът при преговорите, а каза само, че има нужда от консенсус между всички страни в конфликта.

Според активисти близо 7500 души са загинали за 11-те месеца, откакто започнаха репресиите на режима на Асад срещу протестиращите.

Заради бруталните репресии срещу противниците на режима на президента Башар ал Асад лидерите на Хамас, базирани в Сирия, са напуснали страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на втория човек в йерархията на палестинското ислямистко движение.

Хамас обаче продължава да има свои представителства в страната, която отдавна е негова база в чужбина. Негови представители освен това омаловажават съобщенията, че палестинското ислямистко движение на практика се е изтеглило от Сирия.

Лидерът на Хамас Халед Мешаал и неговите сътрудници са се преместили в катарската столица Доха.