Хартиена бомба на борда на самолет на Air France паникьоса властите в Кения
Хартиена бомба на борда на самолет на Air France паникьоса властите в Кения / Thinkstock/Getty Images

Аварийно кацане на самолет на "Air France" в Кения заради фалшива бомбена заплаха паникьоса властите в страната.

Самолетът, пътуващ от остров Мавриций за летище "Шарл дьо Гол" в Париж, извърши аварийно кацане в кенийския град Момбаса, след като на борда бе намерен подозрителен предмет, съобщи кенийската полиция, цитирана от Франс прес. Всички 459 пътници и 14-членен екипаж на Боинг 777, изпълняващ полет на "Air France" номер 463, бяха безопасно евакуирани при кацането на международното летище. След направена проверка бе установено, че откритата на борда "бомба" е фалшива и въобще не става въпрос за взривно устройство. Оказа се, че подозрителният предмет бил направен от картони, хартиени листове и нещо като часовников механизъм. Това обяви по време на пресконференция изпълнителният директор на авиокомпанията Фредерик Гаже, съобщава Нова телевизия.

Гаже каза, че това е била имитация на взривно устройство, предаде ТАСС. Френската прокуратура ще обмисли въпроса дали да образува наказателно производство срещу неизвестен извършител, каза още Гаже.

До тревогата се стигна, след като пътник забеляза странния предмет в тоалетната на самолета и подаде сигнал до екипажа. Беше решено, че от съображения за сигурност самолетът ще кацне в Момбаса. Там пътникът открил странния предмет и още петима пасажери бяха подложени на разпит, припомня Асошиейтед прес.

Проверката на странното устройство се извършваше от кенийските сили за сигурност, подпомагани от техни колеги от Франция и от остров Мавриций, допълва Ройтерс, цитирани от БТА.

Първоначално летищните власти съобщиха прибързано във Facebook, че намереният на борда предмет е бомба. Съобщението гласеше: „Експертите по взривни устройства преместиха бомбата на безопасно място".

Минути по-късно обаче летищните власти изтриха съобщението, без да обяснят причините за това.

След това на официална пресконференция изпълнителният директор на авиокомпанията обясни, че става дума за фалшива бомбена заплаха.