/ Guliver/Getty Images
Гръцките синдикати отбелязват Деня на труда с 24-часови национални стачки и протести срещу готвените поредни съкращения, за които настояват кредиторите в замяна на отпускането на нови средства.
 
Притискано от своите кредитори в лицето на Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), правителството се съгласи да въведе още 3,6 млрд. евро съкращения за 2019 и 2020 г.
 
В същото време се готвят и нови съкращения на пенсиите и данъчните облекчения. Те трябва да бъдат гласувани в средата на месеца, за да може се подпише споразумение за отпускане на нови средства на срещата на финансовите министри от еврозоната на 22 май.
 
24-часова стачка ще парализира съседна Гърция

"Правителството на финансовите помощи и кредиторите изстискват хората и работниците от седем години", заявиха от синдиката на държавните служители ADEDY преди предвидените за днес демонстрации в Атина и редица други големи градове.
 
Нова обща стачка е подготвена за 17 май. В същото време правителствен източник съобщи, че Атина и кредиторите напредват към постигането на споразумение.
 
По думите му останали за решаване са "четири папки с важни теми и четири или пет папки с по-маловажни въпроси". Тяхното решаване трябва да доведе до отпускането на нов транш от третата спасителна програма на Гърция в размер на 86 млрд. евро, която беше договорена през лятото на 2015 г.
 
С новите средства Атина се надява да плати предстоящата си нова вноска по дълга в размер на 7 млрд. евро.
БГНЕС