Грузия увеличи войските си на границата с Абхазия
Грузия увеличи войските си на границата с Абхазия / cнимкa: БГНЕС

Грузия съществено увеличи войските си на границата със сепаратистката си област Абхазия, предаде БТА. "Видяхме, че Грузия значително е увеличила военното си присъствие на границата с Абхазия през последните 24 часа. Очакваме провокации от грузинска страна", заяви високопоставеният абхазки представител Руслан Кишмария пред агенция Интерфакс.

Грузинските сили нанесоха нов ракетен удар по позициите на миротворците в Цхинвали, съобщи ИТАР-ТАСС. В града се чуват откъслечни изстрели. Източник от Северноосетинския миротворчески батальон посочи, че се водят боеве и извън пределите на Цхинвали, около южните граници на южноосетинската столица. По думите му руските войници защитават района от грузински формирования. Той каза също така, че северноосетинските и руските миротворци са понесли загуби. Избягалите снощи в града жители на съседното село Хетагурово разказват за голям брой загинали, както и че грузинските войници били взели в плен няколко жени, сред които съвсем млади момичета.

Грузинското пристанище Поти на Черно море е напълно разрушено от руската авиация, съобщи грузинското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от АФП. Пристанището е ключово за преноса на течни горива от Каспийско море. Два руски военни самолета са бомбардирали района около грузинския град Гори, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Руски войници започнаха да щурмуват позиции на грузинската армия, разположени в село Тамарашени, северно от Цхинвали, предаде ИТАР-ТАСС. Това е едно от четирите села, където беше разположена временната администрация на бившия сепаратист Дмитрий Санакоев, одобряван от Тбилиси. През тези села преминава Транскавказката магистрала, която от дълго време е блокирана от грузинската страна.

15 войници от руските мироопазващи сили са загинали в Цхинвали от началото на ескалацията на конфликта през нощта на четвъртък срещу петък, съобщи говорител на руските сухопътни сили. "Трима войници бяха убити тази нощ при атаките от грузинска страна", посочи Герман Житеньов. Според друг говорител на руските сухопътни сили – Игор Конашенков, близо 70 руски миротворци са ранени. "Успяхме да евакуираме 22 ранени руски войници", каза Конашенков по руската телевизия "Вести 24" и добави, че сега се прави опит за евакуиране и на останалите.

"По данни от републиканската болница, най-малко шест цивилни жители са станали жертва на нощния обстрел от грузинската армия", каза официален представител на правителството на Южна Осетия.

В Цхинвали няма електричество, мобилните телефони не могат да бъдат презаредени. По улиците се виждат изпотрошени грузински танкове. В южната част на града, който е под обстрел, е видян разрушен грузински брониран автомобил с тела на загинали.

Техническа група на 58-а руска армия си е проправила път в базовия лагер на руските миротворци в Южна Осетия, съобщи помощник-главнокомандващият на сухопътните войски на Руската федерация полковник Игор Конашенков. Проникналите в лагера руски военни са докарали на миротворците допълнително количество боеприпаси и храна.

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.