/ Gulliver/Getty Images
Шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг днес призова световните медии да отделят по-малко внимание на нейния глас и повече на гласа на онези, които вече са засегнати от продължаващото извънредно положение с климата, предаде БТА.

Изказвайки се в рамките на конференцията за климата на ООН в Мадрид активистката каза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани", и гласовете им са "чути много пъти".

Предлагат на Грета Тунберг да пътува от Лисабон до Мадрид с магаре

Това мнение тя изказа днес на пресконференция в рамките на 25-ата международна конференция за климата на ООН в испанската столица, която ще продължи до 13 декември.

"Задължението ни е да използваме вниманието на медиите, за да дадем глас на онези, които най-много се нуждаят от това", каза Тунберг.

"Извънредната ситуация с климата не е това, което ще окаже влияние върху бъдещето, а това което вече засяга ежедневието на хората", смята 16-годишната активистка.

"Много е важно да се вслушваме в коренните народи, защото те страдат, а правата им се нарушават по целия свят", отбеляза Тунберг.

Грета Тунберг грабна детската награда за мир и чек за 100 000 евро (СНИМКИ)

"Хората особено от глобалния Юг и от автохонните общности имат нужда да бъдат чути, защото извънредната ситуация с климата е не само нещо, което ще окаже влияние върху нас в бъдеще, но и нещо което влияе върху живеещите днес деца", каза шведската екоактивистка.

След изказването на Тунберг момче от разположените на ниско надморско равнище Маршалови острови, намиращи се в централната част на Тихия океан, между Хаваите и Филипините, произнесе реч за застрашаващото положение, в което се намира неговата страна.