Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Шведската екоактивистка Грета Тунберг, която постави началото на петъчните ученически протести за климата, получи престижната Международна детска награда за мир, предадоха световните агенции. Тунберг е лауреат съвместно с камерунската активистка за мир Дивина Малум.
Шведката обаче не можа да приеме лично наградата, защото сега плава с катамаран през Атлантическия океан за участие в международната конференция за климата в Мадрид през декември.
Във видео, представящо лауреатите на наградата, организаторите на церемонията в Хага казаха, че Тунберг и Малум са показали как децата са в "центъра на борбата за безопасното и устойчиво бъдеще".

Грета Тунберг взема на стоп катамаран от САЩ до Испания

Грета е изпратила кратко благодарствено послание до организаторите на наградата, в което казва, че е признателна и че се чувства поласкана, предаде Франс прес.

Другата лауреатка Дивина Малум е на 15 години и води мирна борба срещу ислямистите от "Боко Харам". Тя призова при получаването на отличието "децата от целия свят да накарат хората да се вслушат в гласа им".
"В Камерун и в Африка децата са забравени от онези, които взимат решенията, свързани с опазването и укрепването на мира", каза Дивина при получаването на наградата, връчена й от индиеца Кайлаш Сатяртхи, който е Нобелов лауреат за мир за 2014 г.
Международната детска награда за мир е съпътствана с чек за 100 000 евро, които се инвестират в каузите, за които се борят лауреатките. За първи тя е връчена през 2005 г.
БТА