15-ден от конфликта Израел-Хамас ще се запомни с първата доставка на гориво за блокираната Ивица Газа и с втори конвой от хуманитарната помощ за района.

Рядка пратка на гориво след избухването на войната между Израел и екстремистите Хамас в Газа навлезе в палестинската територия в неделя, каза служител на ГКПП Рафа и журналист на AФП. Журналистът видя шест цистерни да влизат в Газа от складове в Рафа, влизайки от Египет. Палестински служител на пункта потвърди, че камионите превозват гориво.

Българин, служил в израелската армия: Виждал съм тунелите на „Хамас“ под Газа, там има паралелен град (ВИДЕО)

По-рано ООН предупреди, че е застрашен животът на най-малко 120 новородени бебета, които са поставени в кувьози в болниците на Газа, тъй като горивото в обсадения анклав свършва. Застрашен е животът на най-малко 120 новородени бебета, които са поставени в кувьози в болниците на разкъсваната от война Ивица Газа, тъй като горивото в обсадения анклав свършва, предупреди в неделя агенцията на ООН за децата. Болниците са изправени пред остра липса на лекарства, гориво и вода не само за хилядите ранени в повече от две седмици на войната между бойците в Газа и Израел, но и за рутинните пациенти. „В момента имаме 120 новородени, които са в кувьози, от които имаме 70 новородени с механична вентилация и, разбира се, това е мястото, където сме изключително загрижени“, каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс. Захранването е една от основните грижи за седемте специализирани отделения в Газа, които лекуват недоносени бебета, за да им помогнат с дишането и да осигурят жизнена подкрепа, например когато органите им не са достатъчно развити. На фона на масовите прекъсвания на електричеството Световната здравна организация (СЗО) предупреди в четвъртък, че болниците вече са изчерпали горивото за генераторите. СЗО каза, че около 1000 души, нуждаещи се от диализа, също ще бъдат изложени на риск, ако генераторите спрат. 20 камиона с хуманитарна помощ преминаха от Египет в Газа в събота, но в пратката нямаше гориво. Здравното министерство на Газа съобщи в събота, че 130 недоносени бебета са застрашени от смърт поради липса на гориво. Около 160 жени раждат всеки ден в Газа, според Фонда за населението на ООН, който изчислява, че има 50 000 бременни жени в Газа.

Отделно втори пореден ден камиони, превозващи помощ, преминаха през граничния пункт Рафа към Газа, съобщиха кореспонденти на АФП. В неделя преминаха 17 камиона, ден след като 20 камиона превозваха медицинска помощ, храна и вода в палестинския анклав. ООН изчисли, че около 100 камиона на ден са необходими за задоволяване на нуждите на Газа, където над 4600 души бяха убити при израелски въздушни удари и над милион души бяха разселени.

Индия изпрати в неделя 38,5 тона хуманитарна помощ до района на Синай в Египет за палестински цивилни от обхваната от битка Ивица Газа, съобщи външното министерство. Транспортен самолет Boeing C-17 на индийските военновъздушни сили, "носещ близо 6,5 тона медицинска помощ и 32 тона материали за помощ при бедствия за народа на Палестина", излетя за египетското летище Ел Ариш, каза говорителят на МВнР Ариндам Багчи, цитиран от АФП. „Материалът включва основни животоспасяващи лекарства, хирургически артикули, палатки, спални чували, брезенти, санитарни принадлежности, таблетки за пречистване на вода И други необходими артикули“, публикува Багчи в социалните медии. Индия осъди Хамас за "терористичната атака" от 7 октомври, но също така потвърди дългогодишната си позиция за независима палестинска държава.

Военните действия

Израел продължи обстрелите срещу Газа, но и срещу цели на Хамас и Хисбула в Южен Ливан. Армията е унищожила три терористични клетки на различни места в Южен Ливан, които са подготвяли ракетни удари срещу израелски селища по границата.

Отделно израелската армия извести в неделя, че е "случайно е улучила египетски пост" с танк близо до границата с Газа, предаде АФП. „Израелската армия изразява съжаление във връзка с инцидента“ близо до района на Керем Шалом, се казва в изявление на армията.

Предупрежденията

Отлаганата наземна операция на Израел бе заменена със стряскащи закани и предупреждения от враждуващите страни и сили. Хизбула ще направи "грешката на живота си", ако започне война с Израел, предупреди израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя. Ливанското ислямистко движение „ще направи грешката на живота си. Ще го ударим със сила, която то дори не може да си представи, и значението за него и държавата Ливан ще бъде опустошително“, каза Нетаняху при посещение на войските в Северен Израел близо до границата с Ливан.

Съединените щати ще предприемат "подходящи действия" в отговор на всяка ескалация в Близкия изток на конфликта между Израел и Хамас, предупреди министърът на отбраната Лойд Остин. „Ако някоя група или държава иска да разшири този конфликт и да се възползва от тази много неприятна ситуация, която виждаме, нашият съвет е: недейте“, посочи той пред ABC News. Часове преди това Пентагона обяви, че увеличава военното си присъствие в региона. „Запазваме правото си да се защитаваме и няма да се поколебаем да предприемем съответните действия“, добави Остин.

Предупреждение дойде и от противниковата страна. Външният министър на Иран предупреди в неделя Израел и неговия съюзник САЩ, че Близкият изток рискува да излезе извън контрол в резултат на войната на Израел срещу Хамас. „Предупреждавам САЩ и техните проксита (Израел), че ако не спрат незабавно престъпленията срещу човечеството и геноцида в Газа, всичко е възможно във всеки един момент и регионът ще излезе извън контрол“, подчерта Хосеин Амир-Абдолахян каза на съвместна пресконференция в Техеран с южноафриканския си колега Наледи Пандор.
БГНЕС