/ БГНЕС
Общо 37 български граждани и членове на техните семейства на територията на ивицата Газа са се обърнали за съдействие към Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства в Рамалла, Кайро и Тел Авив. Това съобщиха от МВнР за БТА. 

Търсят се възможности за съдействие за тяхната евакуация в тясна координация с други държави членки на Европейския съюз и с партньорски държави, допълниха от външното ни министерство.

До този момент не е постъпвала информация за загинали или пострадали български граждани и членове на техните семейства.

Израел към хората в Газа: Евакуирайте се, за да не бъдете сметнати за съучастници на терористи

Палестинци заявиха, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на „терористична организация“, предаде Ройтерс.

Държавата Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка „Хамас“ извърши атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива. Израел вече нареди на палестинците в ивицата Газа да се евакуират на юг. 
Рени Никифорова/БТА