От МВнР са предали списък на израелските и египетските власти
От Министерството на външните работи са предали списък на израелските и египетските власти с български граждани и техните семейства, които искат да напуснат Ивицата Газа. От тях се очакват разрешения за определяне на хуманитарен коридор за влизане на чужди граждани на територията на Египет, предаде NOVA

Ахмед Албаша е българин с ливански произход. Живее в България повече от 40 години. Негови приятели палестинци, завършили образованието си у нас, в момента се намират в Ивицата Газа. Успява да си пише с един от тях по телефона.

Картинката е жестока - една човешка месомелачка. Има ранени, убити деца и жени. Това не е човешко!”, разказва Албаша.

По думите му в момента е най-трудно за семействата с деца, защото няма вода. Страхуват се, че скоро ще плъзнат и болести. Затова единствената надежда за българите в Газа е хуманитарен коридор.

От Външното ни министерство потвърдиха за NOVA, че са в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала и се търсят възможности за евакуация на нашите граждани от Газа.

В безизходицата на войната: Около 20 българи все още са в Газа (ВИДЕО)

„Евакуацията зависи от постигането на договореност за отваряне на ГКПП „Рафах” за допускане на хуманитарна помощ от Египет и извеждане на чуждите граждани и тези с двойно гражданство. Към настоящия момент такава договореност не е финализирана и приведена в изпълнение”, обясниха от МВнР.

Министерството разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства.

„С част от гражданите, които са в Ивицата Газа, няма връзка. Няма как България да организира хуманитарен коридор. Това ще бъде част от общите усилия за хуманитарни коридори първо на всички чужденци, а след това и на всички жители, които са там”, поясни премиерът Николай Денков.