Голямо учение за реакция при земетресение и цунами в Чили
Голямо учение за реакция при земетресение и цунами в Чили / снимка: Reuters

Неколкостотин хиляди души участваха вчера в централния крайбрежен район Валпараисо в Чили в голямо учение за реакция при земетресение и цунами, съобщи АФП. Учението се състоя на около 120 км западно от столицата Сантяго.

Съгласно инструкциите на властите около 600 000 жители на района бързо се събраха в 277 сборни пункта през предварително определени 493 коридора за евакуация. Полицаи и пожарникари се включиха в операции по извеждане на болни и малки деца от училища, детски градини и болници. Двадесет минути след като сирени от 15 крайбрежни общини дадоха началото  на учението, операциите по евакуация бяха приключили, заяви вътрешният министър Родриго Хинспетер, който определи учението като успешно.

„Трябва винаги да мислим предварително как да се предпазим. Няма по-добър начин за подготовка от учението”, каза той пред журналисти, посочва БТА.

На 27 февруари 2010 г. силно земетресение, последвано от цунами, удари Централно Чили. Загинаха най-малко 520 души и бяха нанесени щети за милиарди долари. При вчерашното учение бе симулирана ситуация при трус с магнитуд 8,7 по Рихтер, последван от цунами.