Деветима от героите, помогнали за спасяването на тайландския младежки футболен отбор, останал блокиран с дни в наводнена пещера
Деветима от героите, помогнали за спасяването на тайландския младежки футболен отбор, останал блокиран с дни в наводнена пещера / БГНЕС
На официална церемония Австралия благодари на деветима души, помогнали за спасяването на тайландския младежки футболен отбор, останал блокиран с дни в наводнена пещера, предаде Ройтерс.

На събитието австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че екипната работа на тези хора трябва да е пример за световните лидери.

Спасените момчета в Тайланд се помолиха за дълъг живот и защита от опасности (СНИМКИ)

В спасяването на 12-те момчета от отбора "Глиганите" и техния треньор се включиха водолази и доброволци от цял свят. Последният спасен от групата беше изведен от пещерата в северната тайландска провинция Чианг Рай на 10 юли.

Премиерът определи спасителните действия като изключително международно усилие. "Да можеха и лидерите да си сътрудничат като вас. Вие дадохте пример на всички ни", заяви Търнбул на събитието, в присъствието на тайландския посланик.

Спасените момчета от пещерата в Тайланд: Това е чудо (ВИДЕО/СНИМКИ)

Австралийският генерал-губернатор Питър Косгроув връчи второто най-високо австралийско държавно отличие за смелост - Звезда за храброст - на анестезиолога Ричард Харис и ветеринаря Крейг Чалън, които се отказаха от плановете си за почивка, за да изиграят централна роля в тази мисия.

Анестезиологът Ричард Харис и ветеринарят Крейг Чалън
Анестезиологът Ричард Харис и ветеринарят Крейг Чалън БГНЕС

На Харис беше поверена оценката на здравословното състояние на момчетата и грижата за упояването на децата преди извеждането им от пещерата. Той съветваше също властите какви спасителни методи да бъдат използвани. Харис беше последният човек, напуснал пещерата. Малко след приключването на драмата, той научи, че е починал баща му.

Чалън помогна на момчетата да се научат как да използват оборудването по време на спасяването.

В операцията по изваждане на отбора участва ядро от 18 души, включително 13 чуждестранни водолази.

Косгроув връчи отличия за смелост и на шестима полицаи и офицер от военноморските сили, участвали в мисията. Спасителите бяха "удивителни, вещи, неуморни, състрадателни и смели", отбеляза той.

Тайланд момчета спасени будистки послушници
БГНЕС

Щастлив край: Всички деца и треньорът им са изведени от пещерата в Тайланд (ВИДЕО)

Одисеята на момчетата на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор започна на 23 юни. Те прекараха девет дни блокирани в наводнената пещера, преди водолазите да стигнат до тях.

"Всички бяха съсредоточени върху едно: да извадим тези момчета безопасно", каза Търнбул.

Тайланд момчета спасени будистки послушници
БГНЕС

Герой без гражданство: Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета 

Единадесет от спасените момчета участваха днес в церемония, след която ще прекарат известно време като будистки послушници. Дванадесетото момче - 14-годишният Адул Сам-он - е християнин. Съгласно традицията момчетата ще живеят девет дни в будистки храм - обещание, дадено от семействата им в знак на благодарност за завръщането им невредими и в памет на загиналия при спасяването им водолаз. Треньорът им живее като монах.

Тайланд момчета спасени будистки послушници
БГНЕС

БТА