/ БГНЕС
Всички 12 момчета от тайландски футболен отбор и техният 25-годишен треньор са спасени, след като бяха блокирани повече от две седмици в пещера в северната част на Тайланд.

Общо 100 души участваха в една от най-големите спасителни операции в историята на Тайланд.

Операцията по изваждането на младежите започна на 8 юли и продължи три дни. През първите два дни бяха спасени осем деца, а на третия – останалите четири и треньорът им. Сред спасените в последния ден е и най-малкият футболист на 11 години.
Водолазите успяха да изведат момчетата, които никога не се бяха гмуркали, през много тесни наводнени участъци и при ниски температури.

Децата и треньорът им са настанени в болница, където ще останат известно време.

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианма, и до този момент бе слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен.

Временно достъпът до пещерата ще бъде преустановен до обезопасяването ѝ.
През юни: Цял футболен отбор изчезна в пещера в Тайланд (СНИМКИ)

Как се стигна до инцидента?


На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата Луанг мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор казаха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, които са водени от 25-годишен треньор.

Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях. Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

Издирвателно-спасителната операция на групата младежи

Властите предприеха една от най-големите спасителни операции в историята на Тайланд, за да открият момчетата и 25-годишния им треньор. Постепенно в усилията за спасяване на децата се включиха много държави - Австралия, Великобритания, Китай, Япония, САЩ и други.

И международни експерти се включиха в търсенето на изчезналите в пещера тайландски младежи

В акцията участваха водолази от военноморските сили и беше използва специализирана техника, включително водни роботи и дронове. Усилията им обаче бяха затруднявани от покачването на водите и силните течения. С времето операцията ставаше все по-интензивна. В пещерата бяха открити отпечатъци от крака и ръце, което даде надежда на спасителите, че момчета са живи. Те се надяваха, че 12-те момчета и треньорът им са успели да избегнат наводнението, като са стигнали до могила в подземна камера.
Откриха живи момчетата, загубили се и прекарали 9 дни в пещера в Тайланд

На 10-ия ден от издирването им момчетата бяха открити от британските водолази пещерняци Джон Волантен и Рик Стентън живи и в сравнително добро здравословно състояние, без храна, затиснати от кал и вода.

Спасителната операция

След като получиха храна и медицинска помощ, спасителната операция вече бе насочена към намиране на начин да се осигури безопасността на групата, тъй като заради продължителните силни дъждове можеше да се наводни и мястото, където те се намират. Тайландските власти бяха в постоянна надпревара с времето, за да изпомпат водата от наводнената пещера. Имаше вероятност момчетата да останат до края на дъждовния сезон, който продължава до септември-октомври, в пещерата.
Обмисляха се различни варианти как да бъдат изведени от пещерата - експерти гмуркачи да ги изведат един по един през главния вход, по който те са влезли или пък да бъде пробит отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени. Спасителите обаче решиха да действа бързо заради очакваните поройни дъждове в района, а и защото кислородът в пещерата намалява поради многото хора, които влизат в нея. Операцията взе и жертва - бивш тайландски военноморски тюлен почина, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата.
Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор.

Операцията по извеждането им бе репетирана 3-4 дни.

На 8 юли започна поетапното извеждане на групата. За да извадят 13-те души от пещерата бяха пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци. Единственият начин за изваждането им бе през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Всяко едно от момчетата беше придружавано от двама водолази.
Три дни продължи операцията по извеждането им от пещерата. През първите два дни бяха спасени осем деца, а на третия – останалите четири и треньорът им. Сред спасените в последния ден е и най-малкият футболист на 11 години.

Какво е здравословното състояние на момчетата?

Спасените деца и треньорът им са в добро здраве, като първите четирима от тях вече могат спокойно да стоят на краката си в болницата. Две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

Момчетата получиха покана от Международната футболна федерация (ФИФА) да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли, но за съжаление няма да могат да се възползват от нея, защото трябва да останат в болница.

"Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период", каза високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването, който даде пресконференция относно здравето на децата.

Все пак има шанс да гледат финала по телевизията.