Aмериканският милиардер и изобретател Илон Мъск обяви, че вече е със своята миниподводница край пещерата в Тайланд, където остават още петима души - четири момчета и футболният им треньор, предадоха АФП и ТАСС.

Подновиха спасителната операция в пещерата в Тайланд (ВИДЕО)
 
"Току-що се връщам от Пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда", написа в Twitter шефът на компаниите Спейс Екс и Тесла. Мъск публикува в Instagram видеозапис със спасители от вътрешността на наводнена пещера.

Български журналист в Тайланд разказва за спасителната акция, която целият свят следи
 

Gulliver/Getty Images


Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета Фалкон 9 на Спейс Екс. Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около 2 км по-навътре.
 
Илон Мъск показа подводницата, с която ще спасява децата в Тайланд (ВИДЕО)

Илон Мъск кръсти подводницата, която вече бе изпробвана в САЩ през уикенда, "Дивият глиган", по името на футболния отбор на блокираните момчета. "Оставям я тук, в случай, че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив", написа още Мъск в Twitter.
 

Gulliver/Getty Images


В неделя изведоха първите деца от пещерата в Тайланд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нищо към момента не сочи за момента, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата, отбелязва АФП. 13 души - 12 момчета и футболният им треньор - се оказаха блокирани в пещерата преди повече от две седмици, след като тя била наводнена частично заради дъждове. Осем от децата вече бяха спасени - по четири в неделя и понеделник.
 

Gulliver/Getty Images

БТА