Тайланд момчета
Тайланд момчета / БГНЕС
12-е момчета и техният треньор по футбол, които бяха блокирани в наводнена пещера в Северен Тайланд, се появиха за пръв път публично, след като бяха спасени, предоха ДПА и Франс прес.

Щастлив край: Всички деца и треньорът им са изведени от пещерата в Тайланд (ВИДЕО)

Облечени с бяло-зелени футболни фланелки с образа на глиган, по името на клуба им "Диви глигани", 12-е момчета се смееха и си играеха с футболна топка, докато отиваха към подиума за излъчваната на живо по телевизията пресконференция в Чианг Рай.

Тайланд момчета
Guliver/Getty Images

Герой без гражданство: Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета

Медийното събитие е организирано седмица след драматичното извеждане на момчетата от международен екип водолази. На пресконференцията всички момчета се представиха един по един, след като си размениха по няколко футболни паса на импровизирано игрище в залата.
След спасяването си младите футболисти и наставникът им прекараха седмица в болница в Чианг Рай, на около 60 км южно от дългата 10 км пещера Там Луанг-Хун Нам Нанг Нон.

Тайланд момчета
Guliver/Getty Images

Някои от спасените в Тайланд деца са били извадени, докато са спели (ВИДЕО)
 

Младежите бяха принудени да прекарат повече от 2 седмици в пещерата, след като отидоха да я разгледат след тренировка на 23 юни, а придошлата вода блокира изхода.

Оцелели по чудо: Техните истории вдъхновиха холивудски филми (СНИМКИ)

Тайланд момчета
Guliver/Getty Images

"Това е чудо", разказа 14-годишният Адул Сан-Он, който отговори на английски на британските водолази, които ги откриха след 9 дни без никакъв контакт с външния свят.
 
БТА