Германското контраразузнаване следи 90 джамии
Германското контраразузнаване следи 90 джамии / БГНЕС, архив

Около 90 джамии в Германия са под наблюдение от Федералната служба за охрана на конституцията (БФФ - контраразузнаването на страната), съобщи нейният шеф Ханс-Георг Маасен по телевизионния канал АРД, цитиран от ТАСС.

"Ние сме обезпокоени от това, че в Германия има много ислямистки клетки, които трябва да държим под око", каза той. Според него в крайните квартали има джамии, в които млади хора "биват подбуждани към тероризъм".

"Ислямска държава" готви удар в Германия

Контраразузнаването няма планове да следи мюсюлманите, живеещи в страната, но наблюдава религиозни и политически екстремисти, каза Маасен.

"Властите се нуждаят от сътрудничество с мюсюлманската общност с цел "създаване на коалиция срещу екстремизма", посочи той.

Ислямска държава: Вчера беше Париж, днес е Брюксел, Аллах знае къде ще е утре

Според шефа на БФФ опасността от терористични актове в Германия остава висока. По оценка на службата над 800 ислямисти от Германия са отишли да воюват за джихадистите в Сирия и Ирак.

Около 260 от тях са се върнали във федералната република. Нямаме информация за конкретни планове на ислямисти да извършват терористични атаки, съобщи Маасен.

Източник: БТА