Ислямска държава готви удар в Германия
Ислямска държава готви удар в Германия / Guliver/Getty Images

"Ислямска държава" иска да извърши нападения в Германия и ситуацията в сферата на сигурността е много сериозна. Това съобщи Ханс-Георг Маасен, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското вътрешно разузнаване) пред седмичника "Велт ам зонтаг", предаде Ройтерс.

Във вторник групировката публикува видеозапис, който показва, че "Ислямска държава" иска да извърши още нападения в западни страни. Като възможни цели бяха посочени Лондон, Берлин и Париж.

Ислямска държава: Вчера беше Париж, днес е Брюксел, Аллах знае къде ще е утре

Маасен заяви, че в момента няма конкретна информация за терористичните планове на "Ислямска държава" в Германия.

Пропагандата на групировката цели да насърчи поддръжниците й да поемат инициативата и да организират удари на германска територия. Имаше е няколко случая, при които връщащи се от Сирия германци са били свързани с планове за атентати и рискът е голям, каза ръководителят на германското вътрешно разузнаване.

Ислямска държава призова за атентати в Германия

Германия вече е избягвала големи атентати благодарение на късмет и на успешната работа на службите за сигурност, добави той.

В страната има около 1100 ислямисти, смятани за потенциална терористична заплаха, разкри Маасен. Вътрешното разузнаване знае за около триста опита на салафисти и други ислямисти да вербуват бежанци, особено сред пристигащите без родители непълнолетни.

Източник: БТА