/ iStock/Getty Images
Германското правителство очаква да получи доставка тази седмица от 40 милиона хирургически маски за предпазване на медицинския персонал, борещ се с пандемията от коронавируса, съобщи здравното министерство в Берлин, цитирано от ДПА.

Нидерландия и Германия остават против „коронаоблигациите“

Това количеството е колкото са внесените маски за последните две седмици. Доставките извършва "Луфтханза" чрез "въздушен мост", улесняващ редовните транспортни полети до Китай.

Германското министерство на отбраната предложи, ако е нужно, да предостави допълнителни възможности чрез транспортни самолети "Антонов", наети за периода 23-28 април.

Мащабна измама с поръчка на 10 млн. маски в Германия

Глобалната здравна криза доведе до недостиг на маски и други видове предпазно облекло и оборудване. Германският автомобилен производител БМВ ще започне да произвежда хирургически маски.

"Скоро ще можем да произвеждаме по няколкостотин хиляди маски на ден", каза в Мюнхен изпълнителният директор на БМВ Оливер Ципсе. Машините ще бъдат доставени в идните седмици, а целта е да бъдат произвеждани до 300 000 маски дневно.

БМВ възнамерява да използва маските и за да предпази собствените си работници, когато възобнови нормалното си производство. Няколко други германски компании също откликнаха на призива на федералното правителство за родно производство на подобни стоки.

Над 103 000 души са заразени в Германия

Компанията БМВ, която е базирана в Бавария, дари медицински маски и ръкавици на тази южна провинция. Ципсе заяви, че в близките две седмици компанията възнамерява да дари още 1 милион маски. 
БТА