коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Издаването на "коронаоблигации", противоречиви дългови инструменти на ЕС, няма да помогне на страните, които са най-силно засегнати от пандемията и може да създаде още повече проблеми, заяви холандският финансов министър Вопке Хьокстра.

Хьокстра заяви, че страната му "е и остава против идеята. Смятаме, че това ще създаде повече проблеми, отколкото решения за ЕС".

ЕС ще помогне на бедните страни да се справят с COVID-19 с 15 млрд. евро

"Ще трябва да гарантираме дългове на други страни, което не е разумно", каза той в Twitter, след като на срещата на министрите на финансите на еврозоната не беше постигнато съгласие как да се помогне на изпитващите трудности страни от ЕС като Италия да получат финансиране, за да се справят с масивните за техните икономики щети от коронавируса.

Съществуващите инструменти ще бъдат достатъчни, за да помогнат на Европейския съюз в коронавирусната криза, заяви германският финансов министър Олаф Шолц в сряда, като отново отхвърли използването на предизвикалите противоречия инструменти като "коронаоблигациите".

ЕК с нова помощ за Италия, изрази тревога за ситуацията в Испания

Блокът може да се справи с икономическия спад, "използвайки класически инструменти като европейския бюджет", каза Шолц, след като министрите на финансите от еврозоната не успяха да постигнат съгласие как да помогнат на тежко засегнати страни като Италия да получат финансиране, за да се справят с огромните щети от коронавирус за техните икономики.
БГНЕС