/ iStock/Getty Images
Германският железопътен оператор Deutsche Bahn обяви спад от 85% в броя на пътниците заради кризата около коронавируса, заяви президентът на групата Ричард Луц в понеделник, цитиран от АФП.

Ангела Меркел: Пандемията от коронавируса е най-голямото изпитание за ЕС

Настоящият брой пътници е бил "около 10 до 15% от обичайното му ниво" по междуселищни маршрути и около "15% по регионални линии", заяви президентът на DB Лутц по време на телефонна пресконференция.

Той добави, че не се очаква драстично увеличение на пътуванията през периода около Великден, като похвали клиентите, че са "отговорни", като не пътуват по време на кризата.

Въпреки че броят на пътниците намалява, точността се повишава. Говорителят на DB потвърди, че 82,4% от влакове са пристигнали навреме през март, което е 4,1% по-точно спрямо данните от март 2019 г.

Меркел благодари на германците, че спазват мерките във връзка с коронавируса

Президентът на DB вече беше предупредил, че кризата ще "нанесе сериозен удар" на годишното представяне на групата. След като германските лидери призоваха обществеността да избягва ненужни пътувания както в страната, така и в чужбина, пътуванията по въздух също намаляват значително.

Във Франкфурт най-голямото летище в страната отбеляза 91% спад в броя на пътниците през последната седмица на март спрямо същия период на 2019 г. Германската авиокомпания Lufthansa драстично намали капацитета си, като остави на земята 700 от своите 763 самолета. 
БГНЕС