Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители
Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители / Gulliver/Getty Images
Ръководителят на френското министерство на икономиката и финансите Бруно Льо Мер разкритикува решението на Twitter да блокира акаунта на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Шокиран съм, че Twitter решава да го затвори (профила), тъй като регулирането на дигиталните гиганти не може да бъде извършено от самата дигитална олигархия. Дигиталната олигархия е заплаха за държавите и демокрациите", заяви Льо Мер в ефира на радиостанция RTL.



Той подчерта, че регулирането на цифровите гиганти трябва да се извършва от хората, държавата и правосъдието.

Twitter замрази акаунта на Тръмп за постоянно поради „риска от по-нататъшно подбуждане към насилие“. Освен това тази седмица Facebook, Twitter, Instagram и други социални мрежи затвориха достъпа до профилите на Тръмп за различни периоди.

Amazon спря достъпа до приложение, ползвано от армията на Тръмп за щурма

Причината за такива мерки беше призивът през тях на американския президент към протестиращите, които организираха погром в сградата на американския конгрес на 6 януари.

Тръмп призова своите привърженици да се държат мирно и след това осъди техните действия, като при това ги нарече “патриоти” и продължи да твърди, че президентските избори в страната са фалшифицирани.

Превод и редакция: DarikNews